|
Jeżeli to Twoja choroba to dołącz do grupy chorych - dodawaj ciekawe artykuły, pisz na forum, dodawaj nowe filmy, poznawaj innych chorych. |
Dołącz teraz |
|
Opis
Alergia pokarmowa jest to stan w którym dolegliwości uwarunkowane są przez reakcje immunologiczne. Pojawienie się choroby zależy od czynników genetycznych, jak i składu pożywienia- głownie białka.
Czynnikami sprzyjającymi jest uszkodzenie bariery jelitowej najczęściej przez wirusy, bakterie, antybiotyki. Cechą charakterystyczną jest różnorodność objawów klinicznych, duża dynamika i ich transformacja (po ustąpieniu objawów pokarmowych, mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu oddechowego).
Objawy dotyczą:Skóry (pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, obrzęk).
Przewodu pokarmowego (biegunki, zapalenie jelita grubego).
Układu oddechowego (astma przewlekły nieżyt nosa).
Inne np. wstrząs anafilaktyczny.
Najczęstsze alergeny to orzechy ziemne, mleko, rośliny strączkowe, jaja, zboża zawierające gluten.
Objawy
Cechą charakterystyczną dla alergii pokarmowej jest różnorodność objawów klinicznych, duża dynamika i ich transformacja (po ustąpieniu objawów ze strony przewodu pokarmowego najczęściej przed 4 rokiem życia,są to m.in. kolki i zaparcia, dominują też objawy ze strony układu oddechowego). Jak np. sapka czy duszności.
Leczenie
W przypadku alergii pokarmowej podstawą leczenia jest eliminacja alergenu z diety.
W przypadku noworodków i niemowląt karmionych sztucznie, a nietolerujących białka mleka krowiego stosuje się specjalne preparaty mlekozastępcze (według klasyfikacji leków WHO: kod ATC V 06 DF). Preparaty te zostały podzielone na trzy główne kategorie, w których można wyróżnić dalsze podgrupy :
- mleka na bazie soi, gdzie zamiast białka mleka krowiego wykorzystane jest białko sojowe - tak zwane mleka sojowe, nie mylić z mlekiem sojowym. Przykład: Isomil i Isomil 2
- mleka, gdzie wykorzystuje się zhydrolizowane białko mleka krowiego - tak zwane "hydrolizaty":
- mleka o niskim stopniu hydrolizy białka mleka krowiego (bardziej uczulające)
mleka o wysokim stopniu hydrolizy białka mleka krowiego (mniej uczulające)
diety elementarne, gdzie białko występuje w formie wolnych aminokwasów (spośród wymienionych kategorii praktycznie nieuczulające):
- diety, gdzie aminokwasy uzyskuje się poprzez hydrolizę białka mleka krowiego. Ze względu na niedoskonały proces hydrolizy białka charakteryzują się gorszym smakiem i zapachem oraz mogą uczulać. Przykład: wycofany z rynku przez producenta Bebilon Amino.
- diety, gdzie wykorzystuje się syntetyczne aminokwasy. Preparaty zazwyczaj o bardzo dobrym smaku i zapachu, teoretycznie bez możliwości wywoływania alergii. Przykład: mleko Elecare.
(Więcej w artykułach na www.nasze-choroby.pl w dziale danej choroby)
Objawy
pokrzywka (obrzęk naczynioruchowy), atopowe zapalenie skóry, grudzik uczuleniowy, inne zmiany z towarzyszącym świądem, suchość skóry, utrzymujący się katar lub stale zatkany nos, nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, kolka brzuszna, wym
|
czytaj wszystkie
Ostatnie akrtykuły
Czy na pozór nie groźne i powszechnie lubiane lody mogą być groźne?
Mało brakowało, a byłyby to ostatnie wakacje w ż...
Ciężko określić na jak wiele alergii choruje człowiek, nawet o tym nie wiedząc i nie lecząc się.
Nazwane jest alergią typu III. N...
Rodzice małego alergika mają mnóstwo pytań dotyczących diety dziecka. Odpowiada na nie dr n. med. Beata Adamczyk, pediatra alergolog....
Jak leczyć alergie pokarmowe?
Uczulające produkty pochodzenia zwierzęcego
Wśród tych produktów najczęstszym alergenem jest: - mleko krowie
Szczególnie dotkliwie odczuw...
|